Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ κ.ΣΑΜΑΡΑ

   Η Ελλάδα όλη αγωνιά. Βλέπει ότι ακροβατούμε στο χείλος ενός γκρεμού. Η πλήρης χρεωκοπία είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Εξαρτάται από τις διαθέσεις και τους σχεδιασμούς της Γερμανίας.
   Λογικό είναι να μας προκαλεί το ενδιαφέρον κάθε πρόταση απομάκρυνσης από την επικίνδυνη ζώνη. Έτσι κοιτάξαμε με ιδιαίτερη προσοχή το πολυδιαφημισμένο Ζάππειο ΙΙ, την επικαιροποιημένη οικονομική πρόταση της Ν.Δ. (ή για την ακρίβεια του αρχηγού της και του επιτελείου του).
   Περιμέναμε ότι η εμπειρία ενός χρόνου από το Μνημόνιο, θα είχε βοηθήσει στην ανανέωση των προτάσεων της. Αλλοίμονο. Από την πρώτη φορά που είχε μιλήσει ο κ. Σαμαράς για Οικονομία με κάτι 20 (στο περίπου) θέσεις μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα. "Χαρίστε φόρους στους έχοντες" . Μη μου πείτε ότι είναι φτωχαδάκια εκείνοι που φτάνουν στον συντελεστή φόρου 45% ή εκείνοι που εισπράττουν μέρισμα από μετοχές;
   Η δεύτερη "δέσμη ιδεών" έχει να κάνει με την οικοδομή. "Αφήστε όσους έχουν πλουτίσει παράνομα να χτίσουν βίλες" και μην "πειράζετε τις αντικειμενικές αξίες". Αυτά είπε με απλά λόγια.
   Ας αρχίσουμε από το δεύτερο. Οι αντικειμενικές αξίες΄, όλως αντικειμενικά, θα κατρακυλήσουν από τη γενικότερη ύφεση της οικονομίας. Το να πετάμε μια παρόλα για να ξεγελάσουμε τον κοσμάκη δεν είναι έργο σοβαρού πολιτικού.
   Ας δούμε και το μεγαλοφυές πρώτο. Ένας που δεν μπορεί να διακαιολογήσει το "πόθεν έσχες" προφανώς δεν έχει νόμιμα λεφτά. Στην καλύτερη περίτπωση είναι προϊόντα φοροδιαφυγής. Θα πήγαινε να τα κλείσει σε ένα ακίνητο, ώστε να υπάρχει απτή απόδειξη της παρανομίας του;
   Εκείνο που δεν είπε ο κ.Σαμαράς ήταν "πού θα βρει να χρηματοδοτήσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές;" Εκτός από την αναστολή προσλήψεων για μια τριετία, στο Δημόσιο, δεν ακούσαμε τίποτε άλλο. Από τους πρόχειρους λογαριασμούς που κάναμε δε βγαίνει όχι για αύξηση, αλλά ούτε για διατήρηση στο σημερινό τους επίπεδο.
  Κρίμα, πιστεύαμε ότι η κρίση θα έφερνε και τη σοβαρότητα στο πολιτικό μας σύστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου