Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ

1 Φεβρουαρίου. Τοπική γιορτή στο Ναύπλιο. Μνήμη του Αγίου Αναστασίου του νεομάρτυρος.
Δεν ήταν πάντοτε πολιούχος στο Ναύπλιο. Όλο τον 19ο αιώνα το Ναύπλιο τιμούσε τον Άγιο Ανδρέα στο Παλαμήδι. Το 1934 μετά από αρκετές προσπάθειες των τότε ενοριακών επιτρόπων της Παναγίας - έξω από την εκκλησία αυτή άρχισε το μαρτύριο του Αγίου Αναστασίου - πέτυχαν απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία η εορτή του Αγίου Αναστασίου κύρηχτηκε επίσημη για την πόλη αργία (κλειστά μαγαζιά, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες).
Η γιορτή του Αγίου Ανδρέα κρατούσε μια εβδομάδα. Κατέφθαναν από όλη την Ελλάδα συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων, οι πύλες του Παλαμηδιού άνοιγαν και γινόταν μια μεγάλη έκθεση χειροτεχνημάτων των κρατουμένων. Ο Άγιος Ανδρέας δικαίως είχε θεωρηθεί πολιούχος γιατί ξημερώνοντας η μέρα της μνημης του οι Έλληνες κατέλαβαν το κάστρο του Παλαμηδιού.
Ουδεμία αναφορά γίνεται από τους ιστορικούς ότι την 1η Φεβρουαρίου ελάμβαναν χώρα ιδιαίτερες εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Αναστασίου.
Ειδικά, την 1/2/1862, την ημέρα που η Παπαλεξοπούλου ύψωσε στο μπαλκόνι της τη σημαία της Αντιοθωνικής Επανάστασης και τα γεγονότα εκείνης της ημέρας περιγράφονται αναλυτικά σε πλείστα όσα ιστορικά βιβλία, πουθενά δεν αναφέρεται λιτανεία του Αγίου Αναστασίου.
Το σημαντικότερο γεγονός που αναφέρεται αυτή την ημερομηνία στην πόλη του Ναυπλίου είναι η Ναυπλιακή Επανάσταση του 1862.
Δυστυχώς η πολιτεία έχει χάσει τη μνήμη της...
Εάν ποτέ αλλάξει η Δημοτική Αρχή, θα έπρεπε τουλάχιστον να ξηλωθεί το όνομα του Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Μεγάλο Δρόμο  και να δωθεί η ονομασία "οδός Ναυπλιακής Επαναστάσεως".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου